mandag 9. mai 2011

Lett blanding ;)


Blanding av Flatcoat retriver og Schäfer.

Legger inn beskrivelse av Flaten her, så kommer det beskrivelse av schäferen i eget innlegg :)

Den har sitt utspring i Storbritania, og ble på begynnelsen av 1800-tallet kalt wavy coated retriever. Dette er den tredje mest populære av retrieverne. Man tror at både Newfoundlandshund, Irsk setter og Pointer har spilt en stor rolle i utformingen av denne rasen, og at også Labrador retriever er blandet inn. Rasen ble for første gang vist på utstilling i 1860, og den var mye benyttet som brukshund under første verdenskrig.

Den første kjente Flaten ble importert til Norge i 1912 og ble brukt på andejakt, men først på 1970-tallet ble det avlet bevisst på rasen i Norge.

Flatcoat er en meget dyktig apportør på fuglejakt, den har en fantastisk luktesans og er den raskeste av alle retriever-rasene. Av farge skal den være sort eller leverbrun - det blir også født gule flat'er, men de godkjennes ikke på utstillinger... Pelsen bør stelles jevnlig. Den bør ikke såpevaskes oftere enn absolutt nødvendig, av hensyn til de vannavstøtende egenskapene.

Flat coated retriever er en tålig, tøff, livlig, aktiv og meget energisk hund som passer for aktive familier. Den regnes som flink med barn. Den er stort sett glad, snill, vennlig mot alle. Rasen er svært glad i vann og de fleste i rasen er som oftest dyktige svømmere. Rasen er svært sosial, også overfor fremmede, noe som kan være både til bryderi og glede. Rasen har fått rykte på seg for å være lettstresset og hyperaktive, og dette kan de bli dersom de ikke får jobbe med et eller annet.

De kan få utløp for energien sin under turer i skog og mark, jakttrening, bruks, lydighet eller agility. Blant redningshundene (ettersøknings-, ruin- og lavinehunder) i Norge er alle retrieverrasene godt representert, med størst antall godkjente flat´er. De blir også brukt som narkotikahunder, bombe- og minehunder. Flat´en er sterk og tålmodig, og fungerer godt som trekk- og kløvhund til hobby- og familiebruk.

Det finnes dessverre en del kreft hos flat, og gjennomsnittsalderen er derfor relativt lav. Til gjengjeld er HD et minimalt problem sammenlignet med f.eks. golden og labrador. Flat´en har ikke så mye midd i pelsen sammenlignet med andre raser, og er derfor ganske allergivennlige for personer allergiske mot pelsmidd.

Idealhøyde for en hannhund er 59-61,5 cm, mens tispen skal være 56,5-59 cm. Vekten ligger normalt på 27-36 kg for hanner og 25-32 kg for tisper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar