tirsdag 5. juli 2011

Aldersgrense på Facebook

Det har kommet opp forslag om Facebook for barn, ettersom jeg forsto, barn fra ca 10 år og oppover, og jeg må si at jeg støtter dette fullt ut! Og, la meg starte innlegget med å si at dette ikke dreier seg om unger som pr idag (når det er 13-års grense) registrerer seg før fylte 13 år - med eller uten foreldrenes tillatelse - det er en annen diskusjon :)

Barn vil registrere seg på Facebook selvom de er under den oppsatte aldersgrensen, har de tilgang til en pc - være seg hjemme, på skolen, hos venner, på fritidsklubben eller andre arenaer så har de også tilgang til Facebook. Det er fullt mulig å registrere en mail-adresse mange steder gratis, og uten aldersgrense. Har man tilgang til en pc, og skaffer seg en mailadresse, så har man også tilgang til å lage seg en Facebookprofil. Så, i stedet for å sette en definitiv nedre aldersgrense, kanskje man skal se på andre alternativer?

Hvorfor grensa er satt til 13 år vet jeg ikke, det har nok noe med regler i USA å gjøre, men den er ikke logisk i mine ører... Om man er 13 år, så er man like fullt et barn, og et barn har foresatte som er juridisk ansvarlige for dem fram til de er 18 år i Norge. På Facebook pr i dag har ikke foresatte noen rettigheter i forhold til barna sine i det hele tatt, jeg har selv prøvd å kontakte FB i forbindelse med profilen til ett av mine barn, og fikk ingen opplysninger, fordi kun den juridiske eieren av profilen kunne få opplysninger - altså et umyndig barn :-s Argumentet var at det ikke var mulig å verifisere at jeg var foresatt, og derfor ikke kunne få vite noe...

Det blir stadig dratt fram at FB ikke er et sted for barn - men jeg har enda ikke hørt noen forklaringer på HVORFOR?! Jo, jeg har hørt om argumentet om pedofile som kan kontakte dem, eller at de kan bli kontaktet av personer med uærlige hensikter - men HALLOOOOO, det kan de da også bli utsatt for i kirken, på idrettsarrangementer, på ungdomsklubber, på butikken, på skolen - men vi nekter da ikke barn å være med der av den grunn? Jo, også var det den om at unga kunne risikere å lese uanstendige statuser eller se bilder fra den siste rølpefesten - men ærlig talt, dersom en foresatt har kontroll vil ikke en uanstendig status forekomme særlig hyppig - og barn har for det meste barn på sin venneliste, ikke så mye rølpefyll der...og er det voksne som legger ut sånne bilder - vel, jeg har ikke opplevd det blandt mine venner ihvertfall :)

Jeg lurer på om alle de som mener at barn ikke har noe på FB å gjøre, vet hva unger kan utsettes for ved enkle søk på f.eks Google eller på Youtube? For ikke å snakke om tv, nyheter, aviser og blader? Der er det ingen aldersgrense (joda, det finnes det og, men de færreste sperrer kanaler på tv'n eller har vakter foran bladhylla i butikken), og relativt mye innhold er mye værre enn det man generelt blir utsatt for på FB, hvor søkemulighetene tross alt er relativt begrenset.

FB er farlig for barn - hvorfor? I mine øyne er det ikke farligere enn mobiltelefon eller msn ihvertfall, eller andre nettsamfunn som Nettby og hva det nå heter alt sammen... Så, enlighten me, please - hva er så farlig på FB?

Kan barn mobbes på FB? Ja, det kan de, men det kan de på absolutt alle andre arenaer også - de kan også mobbes for at de IKKE er på FB...

Kan man gjøre noe for å øke sikkerheten til barn på FB? Ja, absolutt!

Man kan kreve at barn under 18 kun får registrere seg, dersom en av de foresatte også har en profil. For å sjekke dette, kan f.eks foreldre måtte verifisere seg med personnr eller MinId eller tilsvarende. Det kan være et krav at foresatte skal godkjenne venneforespørsler sendt til barnet, da må jo også barnet kunne svare for sin relasjon til den som har sendt venneforespørselen. Den voksne kan signere på at det juridiske ansvaret ligger på den foresatte, som på andre arenaer der man f.eks tegner medlemsskap på vegne av barnet.

Det er i dag mange måter å sikre seg mot misbruk på FB, blandt annet kan innstillingene settes til at kun navnet dukker opp i søk, ingen bilder, ingen alder, ingen bosted - da kan heller ikke ukjente vite om de har å gjøre med en voksen eller et barn.

Man kan sette innstillingene til at kun venner kan se innholdet på profilen, ikke ukjente eller venners venner - på den måten blir det vanskelig for de med uærlige hensikter å finne ut noe via andre.

Så må man selvfølgelig sette seg ned med barnet, lære det nettvett, være til stede, være en støttespiller, være voksen :) Jeg må si at den tiden jeg har vært på FB, har jeg hørt om mange stygge episoder der det kun har vært voksne involvert, så det er ikke snakk om alder - men kanskje mer modenhet og folkeskikk?

At barn har foreldre, tanter, onkler, foreldrene til venner osv på sin venneliste gjør det jo også lettere for de voksne å ha oversikten. Og, det er en grei regel at foreldrene også har venners foreldre på sin venneliste - da blir det plutselig litt vanskeligere for barna å operere med mobbing og stygge ting mot hverandre. De voksne får være litt sånn "sladrekjerringer" for hverandre, ta vare på og veilede barna, det funker garantert bedre enn forbud :)

En arena som FB kan være et bidrag til å øke lese og skrivelysten hos barn som sliter med dette på en eller annen måte. Det er en arena som ikke inneholder fysiske bøker eller skole, noe som i seg selv kan være et slit for mange. Det er et sted man ikke må prestere, som på skolen eller i idrett. Det er et sted man kan holde kontakt med venner og familie som ikke bor i nærheten - det har flere muligheter enn mail, det er billigere enn sms eller telefon. Og igjen, så er det den voksnes ansvar å se til at det ikke blir misbrukt :)

Barn som av en eller annen grunn sliter med å være med på sosiale aktiviteter, har en arena de kan være med på lik linje som alle andre, det kan være inkluderende og lærerikt, man kan bli kjent på en annen måte enn irl.

Og som med alt annet, muligheten for misbruk er til stede - men er det ikke det over alt i dagens samfunn da?

Unger og teknologi er noe eget, da jeg var liten hadde tv'n fysiske knapper vi måtte trykke på eller skru på, for å bytte kanal eller endre lyden. Telefonen sto i gangen, hadde telefonrør som satt fast i resten... De fleste varmeovner hadde kun knapper for av og på, til nød et par innstillinger på Watt ;) Så kom fjernkontrollen, de voksne leste bruksanvisniger både forlengs og baklengs for å forstå denne nye dingsen - barna tok fjernkontrollen og visste nesten instinktivt hvordan den fungerte. Mobiltelefonen dukket opp, og de unge fant fort ut av funksjoner som sms, mens de voksne leste bruksanvisninger både forlengs og baklengs... Varmeovnene kom plutselig med innstillinger for termostat - og de voksne leste bruksanvisninger både forlengs og baklengs, mange unge mennesker forsto teknologien med en gang :)

Og så kom internett, da... Og de voksne leste bruksanvisninger både forlengs og baklengs, de forsto hvordan skru maskinen av og på, og kanskje forsto de (etter at en montør fra Televerket hadde vært hjemme i huset og lagt opp ledninger) hvordan et modem virket, og de satt og akket og uffet seg over hvor vanskelig det var - og hva i all verden skulle man bruke dette internettet til? Noe så dumt, tenkte de, dette er da bare teit...

Unger setter seg ved pc'n og prøver seg fram, og det er nesten så man skulle tro de hadde en innebygget chip som fortalte dem om alle mulighetene - for det er ikke til å stikke under en stol, at veldig mange barn og unge finner ut av ting mye fortere ved å prøve seg fram, enn de voksne som fortsatt leser bruksanvisningen forlengs og baklengs ;-)

Hvis vi bare tar oss bryet med å lære unger nettvett, så tror jeg at FB vil være en flott arena for barna å lære seg nye ting. Men, det nytter ikke å lære unga nettvett om vi sjøl ikke har det - og det unga ikke lærer hjemme, det plukker de opp ute... Så, i stedet for å sette ut piggene og si at "nei, dette er for voksne" - akkurat som en 13-14-15-åring er voksen? så kan man heller si at dette kan vi finne ut av sammen. Vi setter opp noen kjøreregler og så ser vi hvor vi ender :)

Det blir som jeg leste et sted tidligere, man venter ikke med å fortelle barna om f.eks farene ved bilkjøring til de er 18? Facebook er kommet for å bli, en 10-åring i dag har en mye større teknisk forståelse enn jeg hadde da jeg var 10, og det man lærer tidlig sitter godt.

Så, jeg mener at dersom barnet kan lese og skrive, så kan det ha nytte av arenaer som FB, og starter man tidlig med nettvett, så vil de også bli ansvarlige voksne på nett :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar